Saturday 25 April 2020

Resipi Biskut Mazola

Nak park sini dulu 
Nanyi rajin nak buat la 

Resipi Biskut Mazola

Bahan-bahan :-

2 cawan tepung gandum
2 cawan kacang tanah yang belum dikisar(di goreng tanpa minyak, di buang kulit dan kisar halus)
1 cawan gula halus
1 sudu kecil garam
Minyak jagung daisy atau minyak Mazola secukupnya
1 biji kuning telur-untuk hiasan
Kacang tanah yang belum di kisar-untuk hiasan

Cara-caranya :-
Gaul tepung, serbuk kacang tanah, gula halus dan garam hingga sebati.

Masukkan minyak Mazola sedikit demi sedikit hingga dapat adunan yang lembut dan boleh di bentuk.

Canai adunan setebal 1 cm dan terapkan dengan acuan. Saya just uli bulat-bulat guna tangan dan leperkan.

Susun dalam dulang yang digriskan dengan mentega atau di lapik dengan baking paper.
Hiasakan dengan belahan kacang tanah(tak letak pon boleh) dan sapukan dengan kuning telur.
Bakar pada suhu 170 C selama 20 minit atau hingga kekuningan mengikut oven masing-masing.

No comments:

Post a Comment